Over de Digitale Encyclopedie van de Vlaamse beweging

Eind 2018 begon het ADVN | archief voor nationale bewegingen met de ontwikkeling van een derde en digitale Encyclopedie van de Vlaamse beweging (DEVB). In samenwerking met een omvangrijk en divers team van onderzoekers wordt de in 1998 verschenen Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging (NEVB) gedigitaliseerd en inhoudelijk geactualiseerd. De DEVB zal medio 2023 verschijnen.

De DEVB wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Het project is een breed gedragen samenwerking tussen verschillende archiefinstellingen, universiteiten en andere instituties met expertise in de studie van de Vlaamse beweging. De wetenschappelijke leiding wordt verzorgd door een negenkoppige kernredactie, bestaande uit Marnix Beyen, Elke Brems, Bruno De Wever, Chantal Kesteloot, Dave Sinardet, Jo Tollebeek, Jeffrey Tyssens, Maarten Van Ginderachter en Kaat Wils.

Een eerste realisatie binnen het DEVB-project was het online beschikbaar stellen van de editie uit 1998. De NEVB Online is een tijdelijke website, die weer zal verdwijnen na de lancering van de DEVB. Ze dient als hulpinstrument voor het signaleren van fouten of lacunes in de NEVB, maar wordt niet aangepast.   
Als u graag op de hoogte blijft over de digitale Encyclopedie van de Vlaamse beweging, kunt u het project op de voet volgen via Facebook en Twitter, of zich hier inschrijven voor de ADVN-nieuwsbrief.