Adriaens, Camiel

Persoon
Nico Van Campenhout (2023, aanvulling), Redactie (1998)

Camiel Adriaens (1943) was van 1987 tot 2009 voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat.

Volledige voornaam
Camiel Edgard Albrecht
Geboorte
Gistel, 21 juni 1943
Leestijd: 2 minuten

Camiel Adriaens is de enige zoon uit een landbouwersgezin met vier kinderen uit het West-Vlaamse Gistel. Na het lager onderwijs studeerde hij aan de Franstalige landbouwschool in Moeskroen.

Toen in 1962 het Algemeen Boerensyndicaat Algemeen Boerensyndicaat
Lees meer
(ABS) werd opgericht, werd hij bestuurslid voor de regio Oostende en organiseerde hij betogingen en andere acties om de problemen van de landbouw(ers) onder de aandacht van de politiek en de publieke opinie te brengen. De belangenbehartiging van de sector door de Boerenbond Belgische Boerenbond
De Boerenbond is een beroepsorganisatie van en voor landbouwers die tot ver in de 20ste eeuw sterke banden had met de Kerk en de katholieke partij, zich van meet af sterk engageerde in de... Lees meer
werd door het ABS te zwak en onvoldoende bevonden. Adriaens baatte een groot akkerbouwbedrijf uit in de Gistelse zeepolder, dat hij had overgenomen van zijn ouders.

Nadat hij eerder voorzitter voor West-Vlaanderen van het ABS was geweest, bekleedde hij van 1987 tot 2009 de functie van algemeen voorzitter. Hij slaagde erin om – na een aantal splitsingen en afscheuringen – de rust terug te brengen in het ABS, dat werd geprofessionaliseerd en dat ook meer aandacht ging besteden aan de tuinbouw.

Het ABS voerde meermaals harde acties, maar geleidelijk werd steeds meer geopteerd voor onderhandelingen en een betere verstandhouding met de overheid. Adriaens pleitte meermaals voor de regionalisering van het landbouwbeleid, dat er uiteindelijk ook kwam. In 1997 werd het ABS officieel erkend als agrarische belangenorganisatie en, net als de Boerenbond, opgenomen in de Vlaamse Landbouwraad.

Literatuur

– B. Coppein, Met de drietand in de rug! Het Algemeen Boerensyndicaat en de doorbraak van het direct agrarisch syndicalisme in Vlaanderen (1962-1969), licentiaatsverhandeling KU Leuven, 2002.
– Idem, De hand aan de ploeg. Vlaams landbouworganisaties en Vlaams-nationalistische partijen in de twintigste eeuw, in: Wetenschappelijke Tijdingen, 2005, pp. 67-87 en 131-148.

Suggestie doorgeven

1998: Redactie (pdf)

2023: Nico Van Campenhout

Databanken

Inhoudstafel