Christiaens, André

Persoon
Nico Van Campenhout (2023, herwerking), Gaston Durnez (1998)

De Vlaamsgezinde Brusselaar André Christiaens (1905-1989) was leraar in het middelbaar onderwijs. Hij schreef onder meer poëzie en was ook actief als vertaler.

Volledige voornaam
André Gérard
Pseudoniem
N.A. Drojine
Geboorte
Beveren-Leie, 24 maart 1905
Overlijden
Sint-Pieters-Woluwe, 4 juni 1989
Leestijd: 2 minuten

André Christiaens behaalde in 1925 aan de Sint-Thomasnormaalschool in Brussel het diploma van regent Germaanse talen. Vervolgens werkte hij als leraar Nederlands aan het Koninklijk Atheneum in Oudergem. Van 1945 tot 1949 was hij ‘taalzuiveraar’ en eindredacteur voor cultuur- en geestesleven bij de krantengroep De Nieuwe Standaard- De Nieuwe Gids De Nieuwe Gids
De Nieuwe Gids was een katholieke krant (voor de middengroepen), die verscheen van 1947 tot 1995. Lees meer
-Spectator. Daarna was hij tot 1970 leraar aan het Koninklijk Atheneum van Zaventem.

Vanaf 1933 publiceerde Christiaens gedichten in tijdschriften en dichtbundels, die waren gekenmerkt door een zakelijke en ironische toon. Hij vertaalde poëzie en ander literair werk en schreef ook onder het pseudoniem N. A. Droijne.

In het literair tijdschrift Groot Nederland Groot Nederland
Groot Nederland was een letterkundig maandblad voor Nederland en Vlaanderen dat in 1902 werd opgericht. Het zou uitgroeien tot een van de belangrijkste literaire tijdschriften van de eers... Lees meer
publiceerde hij in 1934 het gedicht ‘De Vlamingen’, dat door Gaston Durnez Durnez, Gaston
Lees meer
werd omschreven als een ‘bijtende oproep tot bewustwording’ en waarvan de laatste versregels later geregeld werden geciteerd: ‘Uit volken en geschiedenis gestolen, In eigen huis geen baas door eigen schuld, Piet Goedzak uit zijn lamme deugd geduld, Vlamingen! Wat zijn wij toch voor idioten’. Christiaens, die in Brussel geregeld in Franstalige milieus vertoefde, verzorgde er lessen Nederlands voor Franstaligen en gaf er op een Franstalig publiek gerichte publicaties in het Nederlands uit. Hij wilde als Vlaamsgezinde Brusselaar zowel de Franstaligen tot meer begrip voor de Nederlandstaligen aansporen als de Vlamingen zélf tot meer (cultureel) zelfbewustzijn aanzetten.

Christiaens stelde op latere leeftijd een aantal bloemlezingen samen: Op versvoeten door Brussel van 1350 tot heden (1983), Voor de vrede uitbreekt. Vlaamse verhalen over de Tweede Wereldoorlog (1987) en postuum De Groote Oorlog. Novellen 14-18 (1994) en De laatste oorlog. Novellen over 40-45 (1996). Nadat in 1981 zijn Verzamelde gedichten waren uitgegeven en datzelfde jaar bekroond door de Scriptores Catholici, werd twee jaar na zijn overlijden Herkenbaar onbehagen: bloemlezing uit de lyriek van André G. Chiristiaens uitgebracht. Postuum werden ook selecties gepubliceerd van gedichten die hij had vertaald.

Literatuur

– G. Durnez, Een dichter in Brussel, in: De Standaard (23 februari 1973).
– G. Durnez, Denkend aan A.G. Christiaens. Dolaar in de stad, in: De Standaard (13 juni 1989).

Suggestie doorgeven

1998: Gaston Durnez (pdf)

2023: Nico Van Campenhout

Databanken

Inhoudstafel