Encyclopedie

Algemeen Christelijk Vakverbond

Jozef Mampuys

Het Algemeen Christelijk Vakverbond (1912) is de overkoepelende organisatie van het christelijk syndicalisme in België.

Bedrijfsleven

Dries Goedertier

Onder impuls van intellectuelen, ondernemers en gesalarieerde kaders verkreeg de Vlaamse beweging een economische oriëntatie.

Corporatisme

Dirk Luyten

Het corporatisme was in het interbellum, vooral in de crisisjaren 1930, een wijdverspreid, maar tegelijk vaag alternatief maatschappelijk en politiek model.

Economie

Dirk Luyten / Olivier Boehme

Dit artikel gaat over de relatie tussen economie en Vlaamse beweging. Daarmee beoogt deze tekst geen economische geschiedenis te schetsen van wat we vandaag Vlaanderen noemen.

Economisch federalisme

Erik Buyst / Dirk Heremans

Deze bijdrage onderzoekt de interactie tussen enerzijds de principes van (orthodox) economisch federalisme en anderzijds de invulling van deze economische en financiële aspecten in de opeenvolgende Belgische staatshervormingen vanaf 1970.

Financiële transfers

Erik Buyst / Dirk Heremans

Dit lemma brengt het verloop van veertig jaar interregionale transfers in België in kaart, evenals de verklaring, de verantwoording en de effecten ervan.

In de Warande

Maxime Vandenberghe

In de Warande (1995) was een Vlaamsgezinde denktank van (voornamelijk) prominenten uit de economische wereld. De groep bepleitte de splitsing van België op sociaaleconomische gronden en woog in belangrijke mate op het communautaire debat.

Koolenverdeling voor Vlaanderen

Luc Vandeweyer

Kolenverdeeling voor Vlaanderen (1917-1918) was een activistische organisatie die tijdens de Eerste Wereldoorlog met Duitse steun steenkool verdeelde onder de bevolking. Ondanks felle tegenstand werd een flinke omzet gerealiseerd.

Marnixring

Peter Laroy

De Marnixring is een Vlaamse serviceclub. Vlaamsgezindheid is een essentieel onderdeel van de club, maar ook dienstvaardigheid, vriendschap en dienstbetoon staan centraal.

Standaard Boekhandel

Ulrike Burki

De nv Standaard Boekhandel werd in 1924 afgescheiden van de nv De Standaard, die ook de gelijknamige krant uitgaf. Standaard Boekhandel was oorspronkelijk actief als uitgeverij en boekhandel.

Studiecentrum voor de Vernederlandsing van het Bedrijfsleven

Luc Vandeweyer

Het Studiecentrum voor de vernederlandsing van het bedrijfsleven (1955) was een initiatief van het Vlaams Economisch Verbond. Het gaf publicaties uit en stimuleerde het nemen van wettelijke maatregelen.

Verbond van Dinaso Corporaties

Jan Creve

Het Verbond van Dinaso Corporaties (VDC) was een corporatieve deelorganisatie van het Verdinaso, opgericht in 1934.

Verbond van het Vlaams Overheidspersoneel

Henk Cuypers

Het Verbond van het Vlaams Overheidspersoneel (VVO) was een vereniging van Vlaamse ambtenaren die werd opgericht in 1957, ter bevordering van de Nederlandse cultuur en vooral ter behartiging van de Vlaamse belangen in overheidsdienst.

Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen

Nico Wouters

De Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), opgericht in 1929 in Antwerpen, had als doel de Vlaamse uitgeverij en boekhandel te professionaliseren en te emanciperen.

Vlaams Economisch Verbond

Olivier Boehme

Het Vlaams Economisch Verbond (VEV) is een Vlaamsgezinde belangengroep en patronale organisatie, die werd opgericht in 1926.