Verthé, Arthur

Persoon
Daniël Verhelst (1998)
Pseudoniem
Ange Clooster
Alternatieve naam
Tuur Verthé
Geboorte
Ingelmunster, 2 april 1926
Overlijden
Torhout, 9 februari 2024
Leestijd: 3 minuten

Was als missionaris van Scheut van 1952 af leraar te Leopoldstad (het huidige Kinshasa) en kapelaan voor de Vlamingen aldaar. In 1958 terug in België werd Verthé medewerker aan de Dienst voor Informatie van en voor Afrika en algemeen secretaris van het Kongolees Leuvens Universitair Centrum. Van 1960 tot 1986 hield hij zich organisatorisch bezig met de geëmigreerde Vlamingen. Hiervoor kreeg hij de Visser-Neerlandia Prijs (1973), de Prijs voor Vlaanderen van de Vlaamse Toeristenbond – Vlaamse Automobilistenbond (1979) en de André Demedtsprijs (1985).

Verthé werd in zijn eerste functies geconfronteerd met de materiële en psychologische weerslag van de discriminatie waarvan de Vlamingen in Belgisch Kongo het slachtoffer waren. Daardoor werd hij op sociaal-cultureel vlak actief voor de Vlamingen in de Kongolese hoofdstad door het stimuleren van het verenigingsleven, ook daarbuiten als secretaris van het Davidsfonds voor Kongo, Ruanda en Burundi en als publicist in een aantal tijdschriften. Hij was in 1956 medestichter van het Vlaams-Kongolese tijdschrift Zuiderkruis (als redactielid onder het pseudoniem van Ange Clooster) en medewerker aan Band.

Bij zijn terugkeer in België kregen de Vlamingen overal in de wereld zijn belangstelling; op zijn voorstel werd uit de naar België overgeplaatste actie van Band en Zuiderkruis de vereniging België in de Wereld opgericht (9 mei 1963), die in 1976 Vlamingen in de Wereld werd. Belast met de dagelijkse leiding werkte hij enerzijds aan de verruiming van de horizonten van Vlaanderen en anderzijds aan het doorgeven van het eigen gewestelijk patrimonium aan de Vlamingen in de 'diaspora'. Hij was ook algemeen secretaris, vervolgens afgevaardigd beheerder en ten slotte ondervoorzitter van Vlamingen in de Wereld-Ontwikkelingssamenwerking (VIWOS). Hij bekleedde nog de volgende functies: lid van het Komitee voor Frans-Vlaanderen; beheerder van het Priester Daensfonds; beheerder van de Vlaamse Culturele Koepel; medestichter, beheerder en lid van het Bureau van de Vlaamse Vereniging voor Opleidingsprogramma's in het Buitenland; medestichter, beheerder en ondervoorzitter van het Verbond der Verenigingen van de in het Buitenland levende Burgers van de Europese Gemeenschap; 15 jaar lid (tot 1986) van het hoofdbestuur – enkele jaren van het dagelijks bestuur – van het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV); directeur van de secretariaten van de Vlaamse Volkskunstbeweging (VVKB) en van de Europeade; redactiesecretaris van De Grote Ronde, tijdschrift van de VVKB; lid van de werkgroep De Nederlanden in de Wereld (van het ANV en het Algemeen-Nederlands Congres); medestichter en ondervoorzitter-algemeen secretaris van de Vlaams-Zuidafrikaanse Cultuurstichting.

Verthé, gepensioneerd sinds mei 1986 en in dat jaar gekroond met de Rika Steyaert-Prijs, is een vruchtbaar auteur van poëziebundels, essays, bijdragen in bundels en naslagwerken, ongepubliceerde hoorspelen en filmscenario's.

Werken

– Artikelen in Band; Zuiderkruis; Band en Zuiderkruis; Ons Erfdeel; Vlaanderen; Kultuurleven; Ambassadeur.
Vlamingen in Kongo. Hun werkende aanwezigheid en hun innerlijke kultuurstrijd, 1959.
Gechiedenis van de Vlaams-Afrikaanse Letterkunde, 1962 (in samenwerking met B. Henry).
België buiten zijn grenzen, 1965.
Vlaanderen in de Wereld, 3 dln., 1972-1974-1976.

Literatuur

– J. Vermeulen, 'Arthur Verthé: "een Vlaming in de wereld"', in VWS-cahiers, nr. 152 (1992).

Suggestie doorgeven

1975: Frits Pittery (pdf)

1998: Daniël Verhelst

Databanken

Inhoudstafel