Encyclopedie

Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus (AVV-VVK)

Lieve Gevers

Deze leuze werd in 1881 gelanceerd door Frans Drijvers in het scholierentijdschrift De Student.

Bedrijfsleven

Dries Goedertier

Onder impuls van intellectuelen, ondernemers en gesalarieerde kaders verkreeg de Vlaamse beweging een economische oriëntatie.

Corporatisme

Dirk Luyten

Het corporatisme was in het interbellum, vooral in de crisisjaren 1930, een wijdverspreid, maar tegelijk vaag alternatief maatschappelijk en politiek model.

Economie

Dirk Luyten / Olivier Boehme

Dit artikel gaat over de relatie tussen economie en Vlaamse beweging. Daarmee beoogt deze tekst geen economische geschiedenis te schetsen van wat we vandaag Vlaanderen noemen.

Economisch federalisme

Erik Buyst / Dirk Heremans

Deze bijdrage onderzoekt de interactie tussen enerzijds de principes van (orthodox) economisch federalisme en anderzijds de invulling van deze economische en financiële aspecten in de opeenvolgende Belgische staatshervormingen vanaf 1970.

Financiële transfers

Erik Buyst / Dirk Heremans

Dit lemma brengt het verloop van veertig jaar interregionale transfers in België in kaart, evenals de verklaring, de verantwoording en de effecten ervan.

Kerk

Lieve Gevers

De verhouding tussen Kerk en Vlaamse beweging vertoont historisch een tweevoudig beeld.

Priester-dichters

Geert Buelens

Als verspreiders van het woord speelden priester-dichters als Guido Gezelle, Cyriel Verschaeve en Anton van Wilderode een belangrijke rol binnen de behoudend katholieke grondstroom van de Vlaamse beweging.

Vrijmetselarij

Jeffrey Tyssens

Werk in eigen streek

Tom Naegels

‘Werk in eigen streek’ was de slogan waarmee een groot aantal organisaties uit de brede Vlaamse beweging (met op kop de christelijke vakbond ACV, die de slogan muntte) in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog actie voerden voor een actieve