Encyclopedie

Belgisch-Nederlands Cultureel Verdrag

Nico Van Campenhout

Het Belgisch-Nederlands Cultureel Verdrag regelde van 1946 tot 1995 de politieke en ambtelijke samenwerking tussen enerzijds Nederland en anderzijds België, en vooral Vlaanderen.

Belgisch-Nederlands Verdrag

Maria De Waele

Het Belgisch-Nederlands Verdrag werd afgesloten in april 1925 tussen België en Nederland, na uiterst slopende onderhandelingen die begonnen na de Vredesconferentie van Versailles.

Brussel

Rudi Janssens / Els Witte / Joost Vaesen / Machteld De Metsenaere / Dimokritos Kavadias / Ann Mares

In de geschiedenis van de Vlaamse beweging speelde Brussel een unieke rol vanwege haar hoofdstedelijke functies, economische aantrekkingskracht en als symbool van verfransing, die zich vooral in en rond de hoofdstad concentreerde.

Göttingen

Winfried Dolderer

In Göttingen, gelegen in de hedendaagse Duitse deelstaat Nedersaksen, bestond tijdens de Eerste Wereldoorlog een activistisch propagandakamp voor krijgsgevangen Vlamingen.

Münstereifel

Winfried Dolderer

Münstereifel is een stad van 18.600 inwoners (2022) in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Tussen 1956 en 1972 was de stad een bedevaartsoord voor Vlaamse oostfronters.

Utrechtse Documenten

Maria De Waele

De term ‘Utrechtse documenten’ verwijst naar een vervalste tekst van het Frans-Belgisch militair akkoord gepubliceerd door Het Utrechtsch Dagblad in februari 1929.

Vlaams-Nederlands Cultureel Verdrag

Iris Steen

De geactualiseerde versie van dit lemma wordt momenteel nog gereviseerd. In afwachting van de publicatie kan u hieronder het lemma uit de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging raadplegen.