Encyclopedie

Beginselakkoord KVV-VNV

Emmanuel Gerard

Het beginselakkoord KVV-VNV werd ondertekend door vertegenwoordigers van de Katholieke Vlaamsche Volkspartij (KVV) en het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV) op 8 december 1936.

Belgisch-Nederlands Cultureel Verdrag

Nico Van Campenhout

Het Belgisch-Nederlands Cultureel Verdrag regelde van 1946 tot 1995 de politieke en ambtelijke samenwerking tussen enerzijds Nederland en anderzijds België, en vooral Vlaanderen.

Belgisch-Nederlands Verdrag

Maria De Waele

Het Belgisch-Nederlands Verdrag werd afgesloten in april 1925 tussen België en Nederland, na uiterst slopende onderhandelingen die begonnen na de Vredesconferentie van Versailles.

Bisschoppelijke Onderrichtingen

Bussumer Telegram

Antoon Vrints

Het Bussumer Telegram was een motie opgesteld door René de Clercq, gericht aan koning Albert I en verzonden op 11 juli 1915. Daarin werd aan de vorst gevraagd om ‘Vlaanderens volkomen geestelijke vrijwording’ te waarborgen.

Compromis des Belges

Hendrik Defoort

Compromis van de Belgische Socialisten

Harry Van Velthoven

Het ‘Compromis van de Belgische socialisten’ (herfst 1929) legde de houding van de Belgische Werkliedenpartij vast ten aanzien van de taalkwestie.

Cultuurpact

Federaal Statuut

Frans-Belgisch Militair Akkoord

Gelijkheidswet

Stefaan Marteel

De gelijkheidswet van 1898 stelde het Nederlands voor officiële publicaties gelijk aan het Frans.

Gemeenschapspact

Het Egmontpact of Egmontakkoord maakt samen met de Stuyvenbergakkoorden deel uit van het zogenaamde Gemeenschapspact, dat de definitieve pacificatie van de communautaire problemen tot doel had.

Grendelgrondwet

Gert Van Overloop

De grendelgrondwet was de naam die Vlaamsgezinden gaven aan de grondwetsherziening van 1970-1971 wegens de ingebouwde waarborgen voor de Waalse minderheid tegenover de Vlaamse meerderheid.

Lambermontakkoord

Dave Sinardet

Na de verkiezingen van 1999, vormden socialisten, liberalen, groenen en VU&ID een coalitie onder leiding van premier Verhofstadt.

Legerwet