Encyclopedie

Algemene Conferentie der Nederlandse Letteren

Redactie

De Algemene Conferentie der Nederlandse Letteren was een jaarlijkse conferentie, van 1951 tot 1983 belegd om de culturele contacten tussen Nederland en Vlaanderen te bevorderen.

Alhambra-schouwburg

Andreas Stynen

De in 1973 afgebroken Alhambraschouwburg aan de Emile Jacqmainlaan was het decor van markante episodes in de geschiedenis van de Vlaamse beweging. Het theater maakte naam als vroege Vlaamse toneelzaal en als bolwerk van radicale flaminganten.

Beursschouwburg

Ciel Vroman

De Beursschouwburg is een theatergebouw nabij het Muntplein in Brussel en werd opgericht in 1964 in het kader van de Nederlandstalige cultuurpolitiek in Brussel.

Campo Santo

Andreas Stynen

Campo Santo, de begraafplaats van Sint-Amandsberg, geniet faam als ‘de merkwaardigste van Vlaanderen’, als gevolg van de vele Vlaamsgezinde boegbeelden die er, te beginnen met Jan-Frans Willems, hun laatste rustplaats vonden.

Dag van het Vlaamse Lied

Jan Dewilde

De Dag van het Vlaamse Lied (1953-1957) was een jaarlijks zangfeest van katholieke organisaties als alternatief voor en uit onvrede met het Vlaams Nationaal Zangfeest en het Algemeen Nederlands Zangverbond.

De Kapel

Laetitia Jansseune / Luc Vandeweyer

De Kapel (1890-?) was een vergaderplaats in Antwerpen van Vlaamsgezinde jongeren. Er vonden kunstavonden, lezingen en vormingscycli plaats.

Festival van Vlaanderen

Francis Maes

Het Festival van Vlaanderen ontstond in 1958 en promootte verschillende kunstvormen, maar vooral klassieke muziek, op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Het festival speelde een rol in de culturele emancipatie van Vlaanderen.

Folies-Bergère

Ciel Vroman

De Folies-Bergère was oorspronkelijk een Franstalig operettetheater en later een Vlaamse volksschouwburg gelegen aan de Kruisvaartenstraat in Brussel. Er werden vooral Nederlandstalige operettes, revues en variétéspektakels opgevoerd.

Groot-Kempische Cultuurdagen

Iris Steen

De Groot-Kempische Cultuurdagen werden jaarlijks gehouden in Hilvarenbeek (1946-1971) om Vlamingen en Nederlanders dichter bij elkaar te brengen.

Nationale Kultuurdagen

Herwig De Lannoy

De Nationale Kultuurdagen (1939-1944) vonden plaats in Mechelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze de jaarlijkse hoogtepunten van de culturele Nieuwe Orde in heel Vlaanderen.

Noord-Zuiddagen

Sam Van Clemen

De Noord-Zuiddagen waren Vlaams-Nederlandse ontmoetingsdagen die tussen 1974 en 1980 werden gehouden in Essen. Ze werden georganiseerd als voortzetting van de Groot-Kempische Cultuurdagen in Hilvarenbeek.

Rembrandtprijs (1936-1943)

Armand Van Nimmen

De Rembrandtprijs was een initiatief van graanhandelaar en mecenas Alfred Toepfer en moest de ‘Nederduitsche Literatuur en Kunst’ bevorderen. De prijs werd tussen 1936 en 1942 uitgereikt.

Rodenbachfeesten

Filip Boudrez

De Rodenbachfeesten is de verzamelnaam voor verschillende huldemanifestaties ter nagedachtenis van Albrecht Rodenbach.

Schoonselhof

Andreas Stynen

Het Schoonselhof is een begraafplaats in de stad Antwerpen. Als laatste rustplaats van tal van culturele en politieke boegbeelden van de Vlaamse beweging speelt de begraafplaats een bijzondere rol in de collectieve nationale verbeelding.

Vlaams Nationale Zangfeesten

Benjamin De Cleen

Het Vlaams Nationaal Zangfeest is een Vlaams-nationalistische bijeenkomst die sinds 1933 jaarlijks wordt georganiseerd door het Vlaams Nationaal Zangverbond, later Algemeen Nederlands Zangverbond.