Encyclopedie

Aldietse beweging

Ludo Simons

De Aldietse Beweging van Constant J. Hansen streefde van in de 19de eeuw naar een taalkundige versmelting van het Nederlands met het Platduits. Hij onderstreepte de Dietsche taaleenheid van Duinkerke tot Koningsberg.

Belgisch-Nederlands Cultureel Verdrag

Nico Van Campenhout

Het Belgisch-Nederlands Cultureel Verdrag regelde van 1946 tot 1995 de politieke en ambtelijke samenwerking tussen enerzijds Nederland en anderzijds België, en vooral Vlaanderen.

Belgisch-Nederlands Verdrag

Maria De Waele

Het Belgisch-Nederlands Verdrag werd afgesloten in april 1925 tussen België en Nederland, na uiterst slopende onderhandelingen die begonnen na de Vredesconferentie van Versailles.

Congo en de Vlaamse beweging

Hidde Slotboom

Vanaf het begin van de kolonisatie heeft de Vlaamse beweging zich beziggehouden met Congo: in eerste instantie vanuit Vlaanderen, later ook vanuit de kolonie.

Culturele transfer

Elke Brems / Tom Verschaffel

De term ‘culturele transfer’ werd in 1988 gemunt door de historici Michel Espagne en Michael Werner en verwijst naar de overdracht van culturele fenomenen over nationale, talige en culturele grenzen heen.

Emigratie

Frank Caestecker

De Vlaamse migratie was een tweezijdig proces tussen ontvangst- en oorsprongsregio's, beïnvloed door sociale, economische en politieke factoren.

Groot-Nederland

Bruno De Wever

Groot-Nederland is een politiek en cultureel begrip dat respectievelijk staat voor een staatkundige vereniging van België of Vlaanderen met Nederland en de culturele en taalkundige samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland.

Hollands-Belgische Toenadering

Nico Van Campenhout

De Hollands-Belgische Toenadering was een voornamelijk Belgisch streven naar militaire en economische samenwerking met Nederland kort vóór de Eerste Wereldoorlog.

Koloniale universiteiten

Ruben Mantels

Tijdens de koloniale periode werden er twee universiteiten opgericht in Congo. Deze bijdrage onderzoekt hun betekenis in het licht van de thema’s taal, hoger onderwijs en kolonialisme.

Taalbeleid en -gebruik in de kolonie

Michael Meeuwis

De strijd om taalgelijkheid verliep in de kolonie minder snel en met beduidend minder succes dan in België.

Utrechtse Documenten

Maria De Waele

De term ‘Utrechtse documenten’ verwijst naar een vervalste tekst van het Frans-Belgisch militair akkoord gepubliceerd door Het Utrechtsch Dagblad in februari 1929.

Vlaams-Nederlands Cultureel Verdrag

Iris Steen

De geactualiseerde versie van dit lemma wordt momenteel nog gereviseerd. In afwachting van de publicatie kan u hieronder het lemma uit de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging raadplegen.

Vlaamse beweging in internationaal-comparatief perspectief

Kas Swerts

De Vlaamse beweging heeft zich altijd internationaal georiënteerd.