Encyclopedie

ADVN | archief voor nationale bewegingen

Nico Van Campenhout

ADVN | archief voor nationale bewegingen is een archief en onderzoekscentrum, erkend door de Vlaamse overheid als collectiebeherende cultuureelerfgoedorganisatie.

Affichekunst

Karl Scheerlinck

Van aankondigingen van Rodenbach- of Consciencevieringen over verkiezingsaffiches tot propagandabiljetten voor Vlaamse onafhankelijkheid: affichekunst speelde in de loop van de 20ste eeuw een prominente rol in de Vlaamse beweging.

Algemeen Nederlands Zangverbond

Benjamin De Cleen

Het huidige Algemeen Nederlands Zangverbond werd in 1933 opgericht onder de naam Vlaamsch Nationale Zangfeesten, als organiserend actiecomité achter het Vlaams Nationaal Zangfeest, dat in dat jaar voor het eerst werd gehouden.

Algemeen Secretariaat voor Katholieke Boekerijen

Redactie

Het Algemeen Secretariaat voor Katholieke Boekerijen (ASKB) werd in 1922 op verzoek van kardinaal Désiré Mercier opgericht door de Antwerpse priester Joris Baers.

Algemeene Tooneelboekerij

Redactie

De Algemeene Tooneelboekerij (ATB) was een uitleenbibliotheek die in 1909 werd opgericht en als doel had om het Vlaamse toneelrepertoire toegankelijker te maken voor katholieke liefhebberskringen.

Algemeene Tooneelcentrale

Herman Van De Vijver

De Algemeene Tooneelcentrale was een overkoepelende organisatie onder leiding van Frans Haepers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de toestemming van de bezetter voor de diverse uitvoeringen van amateurtoneelgezelschappen trachtte te bekomen.

Beeldende kunst

Kurt De Boodt / Aragorn Fuhrmann / Tom Verschaffel

De beeldende kunsten en de Vlaamse beweging onderhielden van 1830 tot vandaag een complexe en gelaagde relatie, die pendelde tussen gematigde sympathie, radicaal engagement en kritische afstandelijkheid.

Beiaard

Luc Rombouts

De beiaard ontstond in de 16de eeuw in de Zuidelijke Nederlanden.

Blaricumse Blauwvoetgezellen

Luc Vandeweyer

De Blaricumse Blauwvoetgezellen (1919-) waren een groep uitgeweken Vlaamse activisten en Vlaamsgezinden, die bijeenkwamen in Blaricum, een dorp nabij Amsterdam.

Blauwvoet

Lieve Gevers

De Blauwvoet werd sinds 1875 een van de meest vertrouwde symbolen van de Katholieke Vlaamse Studentenbeweging en de Vlaamse beweging. Het was ontleend aan Concience’s De Kerels van Vlaanderen.

Boekbedrijf

Kevin Absillis

In de 19de eeuw kwam het Vlaamse boekbedrijf moeizaam van de grond. Pas na de Eerste Wereldoorlog ontstonden in Vlaanderen de bestaansvoorwaarden voor een moderne cultuurindustrie.

Boekengilde Brederode

Hannah Smets

Boekengilde Brederode was een Vlaamse uitgeverij die in 1948 werd opgericht door de letterkundige Valère Depauw. De vzw publiceerde voornamelijk werk van en over Vlaams-nationalisten, in een reeks met de titel Den Vaederlandt getrouwe.

Brigand(s)

Luc Vandeweyer

Brigand(s) is een naam die de autoriteiten van de Franse republiek na de Franse Revolutie van 1789 gaven aan opstandelingen tegen hun gezag. In de katholieke flamingantische literatuur werd deze term ingezet als een soort erenaam

Broedermin en Taelyver

Hilde Verschaffel

Broedermin en Taelyver was een Gentse toneelmaatschappij die in 1840 werd opgericht. Met haar oorspronkelijk Nederlandstalige repertoire en meer natuurlijke speelstijl zorgde de maatschappij voor vernieuwing in de Vlaamse theaterwereld.

Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond

Emmanuel Van Lierde / Geert Swaenepoel

Het Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond (1951-2003) was een vereniging van kunstenaars, met als voornaamste verwezenlijking de uitgave van het artistieke tijdschrift Vlaanderen (voor 1966 West-Vlaanderen).