Encyclopedie

Belgisch Museum

Marc Carlier

Het Belgisch Museum voor de Nederduitsche Tael- en Letterkunde en de Geschiedenis des Vaderlands was een filologisch en historisch tijdschrift dat in Gent verscheen tussen 1837 en 1846.

Biekorf

Sam Van Clemen

Biekorf is een West-Vlaams tijdschrift dat in 1890 werd opgericht door flaminganten uit het milieu van Dietsche Biehalle. In het begin was het een leesblad gericht op taal.

Bouw

Sam Van Clemen

Bouw was het tijdschrift van de ABN-kernen dat verscheen van 1954 tot 1982.

De Middelaer

Mario Baeck

Het maandblad De Middelaer of Bydragen ter bevordering van tael, onderwys en geschiedenis verscheen tussen oktober 1840 en juli 1843 in Leuven als spreekbuis van een groep katholieke Vlaamsgezinden rond de universiteit.

Flamingant

Joep Leerssen

Flamingantisme is een term die met verschillende betekenissen wordt toegekend aan actoren binnen de Vlaamse beweging en het Vlaams nationalisme.

Franstaligen in Vlaanderen

Luc Boeva

Het Belfort

Rik Van Gorp

Het Belfort was een Vlaams katholiek tijdschrift ‘toegewijd aan Letteren, Wetenschap en Kunst’. Het verscheen van 1886 tot 1899.

Het Legervraagstuk

Nico Van Campenhout

Het tijdschrift Het Legervraagstuk was de spreekbuis van de Vlaamsche Legercommissie en kwam op voor de vernederlandsing van het leger.

Jong Vlaanderen (1889-1890)

Leen Van Dijck

Jong Vlaanderen (1889-1890) was een Brussels studententijdschrift, gesticht door Hubert Langerock, August Vermeylen en Lodewijk de Raet.

Jong Vlaanderen (1900-1902)

Leen Van Dijck

Jong Vlaanderen (1900-1902) was een Gentse periodiek die jonge flaminganten en letterkundigen wilde bijeenbrengen. Het bevatte zowel politieke als literaire bijdragen.

Letter- en Staatkundig Dagblad

Sam Van Clemen

Het Letter- en Staatkundig Dagblad was in 1820 het eerste Nederlandstalige dagblad in België, opgericht met de steun van koning Willem I. Al na zes maanden verdween het blad wegens een gebrek aan lezers.

Nationael tooneel

Hilde Verschaffel

Het ‘nationael tooneel’ was in het midden van de 19de eeuw zowel de naam van een actiepunt van de Vlaamse beweging (namelijk het ijveren voor een eigen Nederlandstalige toneelproductie), als van een aantal toneelgezelschappen die waren opgericht

Nederlands van Nu

René Haeseryn

Nederlands van Nu was sinds 1979 het orgaan van de Vereniging voor Beschaafde Omgangstaal. Doel was om de kennis en het gebruik van het Algemeen Nederlands in Vlaanderen bevorderen.

Non Evertetur

Sam Van Clemen

Non Evertetur was van 1966 tot 1968 het maandblad van de Association du Corps académique et du Personnel scientifique de l'Université de Louvain, een vereniging die de Leuvense universiteit als een tweetalige nationale en unitaire instell

Onze Taal (1888-1889)

Sam Van Clemen

Onze Taal was een tijdschrift uitgegeven door het taalminnende genootschap van Antwerpse atheneumstudenten, de Vlaamsche Kring (1888-1889).