Encyclopedie

Activistische sluikpers

Tom Cobbaert

De activistische sluikpers waren pamfletten die na 11 november 1918 werden verspreid door in België achtergebleven activisten. Na enkele maanden hielden ze op te verschijnen.

Aldietse beweging

Ludo Simons

De Aldietse Beweging van Constant J. Hansen streefde van in de 19de eeuw naar een taalkundige versmelting van het Nederlands met het Platduits. Hij onderstreepte de Dietsche taaleenheid van Duinkerke tot Koningsberg.

Bekende Vlaming

Leendert Acke

Bekende Vlaming (BV) is een term waarmee sinds de jaren 1990 bekende personen in Vlaanderen aangeduid worden.

Congo en de Vlaamse beweging

Hidde Slotboom

Vanaf het begin van de kolonisatie heeft de Vlaamse beweging zich beziggehouden met Congo: in eerste instantie vanuit Vlaanderen, later ook vanuit de kolonie.

Culturele transfer

Elke Brems / Tom Verschaffel

De term ‘culturele transfer’ werd in 1988 gemunt door de historici Michel Espagne en Michael Werner en verwijst naar de overdracht van culturele fenomenen over nationale, talige en culturele grenzen heen.

Emigratie

Frank Caestecker

De Vlaamse migratie was een tweezijdig proces tussen ontvangst- en oorsprongsregio's, beïnvloed door sociale, economische en politieke factoren.

Frontblaadjes

Martin Schoups

Frontblaadjes waren krantjes die tijdens de Eerste Wereldoorlog onder de soldaten werden verdeeld, met als doel hun moraal op te krikken.

Groot-Nederland

Bruno De Wever

Groot-Nederland is een politiek en cultureel begrip dat respectievelijk staat voor een staatkundige vereniging van België of Vlaanderen met Nederland en de culturele en taalkundige samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland.

Hollands-Belgische Toenadering

Nico Van Campenhout

De Hollands-Belgische Toenadering was een voornamelijk Belgisch streven naar militaire en economische samenwerking met Nederland kort vóór de Eerste Wereldoorlog.

IJzer

Gaston Durnez

IJzer was een schuilnaam waarmee de leiding van de Frontbeweging artikelen ondertekende in Ons Vaderland.

Koloniale universiteiten

Ruben Mantels

Tijdens de koloniale periode werden er twee universiteiten opgericht in Congo. Deze bijdrage onderzoekt hun betekenis in het licht van de thema’s taal, hoger onderwijs en kolonialisme.

Pers

Sebastiaan Vandenbogaerde

Van bij het ontstaan van de Vlaamse beweging vervulde de Nederlandstalige pers een belangrijke rol als spreekbuis.

Taalbeleid en -gebruik in de kolonie

Michael Meeuwis

De strijd om taalgelijkheid verliep in de kolonie minder snel en met beduidend minder succes dan in België.

Televisie

Geert Buelens / Dave Sinardet / Aragorn Fuhrmann

Als geen ander massamedium heeft de televisie bijgedragen aan de vorming van de Vlaamse ‘verbeelde gemeenschap’. Terwijl de staatshervormingen zich voltrokken, werd de Vlaamse natie dagelijks geconstrueerd op de buis.

Vlaamse beweging in internationaal-comparatief perspectief

Kas Swerts

De Vlaamse beweging heeft zich altijd internationaal georiënteerd.