Encyclopedie

Flamingant

Joep Leerssen

Flamingantisme is een term die met verschillende betekenissen wordt toegekend aan actoren binnen de Vlaamse beweging en het Vlaams nationalisme.

Franstaligen in Vlaanderen

Luc Boeva

Historiografie van de Vlaamse beweging (na 1995)

Marnix Beyen

In een internationaliserende historiografische context kreeg de Vlaamse beweging gedurende de voorbije drie decennia minder aandacht van academische historici dan tijdens de periode voordien.

Historiografie van de Vlaamse beweging (tot 1995)

Jo Tollebeek

Hoger onderwijs

Jeffrey Tyssens / Alexia Coussement / Gita Deneckere / Ruben Mantels / Wilfried Weets

De evolutie van het Vlaamse hoger onderwijs werd gekenmerkt door een moeizame vernederlandsingspolitiek, gaande van het vroegste verschijnen van Nederlandstalig onderwijs tot de integrale doorvoering van het Nederlands als voertaal voor het geheel

Hoger onderwijs in Antwerpen

Alexia Coussement

In Antwerpen klonk vanaf de tweede helft van de 19de eeuw herhaaldelijk de eis om een Vlaamse universiteit.

Hoger onderwijs in Brussel

Jeffrey Tyssens

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) is ontstaan uit de splitsing van de oudere ULB. Deze laatste werd opgericht kort na de Belgische onafhankelijkheid door vrijzinnige kringen uit vrees voor een kerkelijk monopolie op universitair onderwijs.

Hoger onderwijs in Gent

Gita Deneckere / Ruben Mantels

Met de vernederlandsing in 1930 als hoogtepunt is de Gentse universiteit een belangrijk strijdpunt geweest in de Vlaamse beweging.

Hoger onderwijs in Leuven

Wilfried Weets

De Franstalige Katholieke Universiteit Leuven werd vanaf 1910 geleidelijk vernederlandst.

Nationael tooneel

Hilde Verschaffel

Het ‘nationael tooneel’ was in het midden van de 19de eeuw zowel de naam van een actiepunt van de Vlaamse beweging (namelijk het ijveren voor een eigen Nederlandstalige toneelproductie), als van een aantal toneelgezelschappen die waren opgericht

Rederijkerskamers

Dirk Coigneau / Anne-Laure Van Bruaene

De rederijkerskamers waren genootschappen die zich sinds de 15e eeuw toelegden op toneel en dichtkunst in de volkstaal. In de 18e en 19e eeuw speelden ze ook een belangrijke rol in de verdediging van de Vlaamse taal en cultuur.

Standaardtaal

Jürgen Jaspers / Sarah Van Hoof

De standaardtaal is het product van renaissancistische opvattingen over taal en het resultaat van een reeks concrete taalinterventies.

Studentenbeweging in Leuven

Lieve Gevers / Louis Vos

De studentenbeweging in Leuven leverde een cruciale bijdrage aan de Vlaamse beweging, zowel via directe actie als door de vorming van toekomstige voormannen.

Taal

Wim Vandenbussche / Rik Vosters / Roland Willemyns

De ontwikkeling van het Nederlands vormde tot diep in de 20ste eeuw een fundamenteel aandachtspunt in de Vlaamse beweging.

Taalbeleid en -gebruik in de kolonie

Michael Meeuwis

De strijd om taalgelijkheid verliep in de kolonie minder snel en met beduidend minder succes dan in België.