Encyclopedie

Algemene Conferentie der Nederlandse Letteren

Redactie

De Algemene Conferentie der Nederlandse Letteren was een jaarlijkse conferentie, van 1951 tot 1983 belegd om de culturele contacten tussen Nederland en Vlaanderen te bevorderen.

Alhambra-schouwburg

Andreas Stynen

De in 1973 afgebroken Alhambraschouwburg aan de Emile Jacqmainlaan was het decor van markante episodes in de geschiedenis van de Vlaamse beweging. Het theater maakte naam als vroege Vlaamse toneelzaal en als bolwerk van radicale flaminganten.

Belgische Revolutie

Els Witte

De Belgische Revolutie is de naam van de opstand van 1830-1831 in de zuidelijke provincies van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden van koning Willem I. De opstand leidde tot de splitsing van het land en het ontstaan van België.

Beursschouwburg

Ciel Vroman

De Beursschouwburg is een theatergebouw nabij het Muntplein in Brussel en werd opgericht in 1964 in het kader van de Nederlandstalige cultuurpolitiek in Brussel.

Bormsverkiezing

Nico Van Campenhout

De Bormsverkiezing – de verkiezing van de onverkiesbare, in de gevangenis verblijvende ex-activist August Borms tot Kamerlid bij tussentijdse verkiezingen in 1929 – was een politiek feit dat mee bijdroeg tot de wettelijke vastlegging van de eental

Campo Santo

Andreas Stynen

Campo Santo, de begraafplaats van Sint-Amandsberg, geniet faam als ‘de merkwaardigste van Vlaanderen’, als gevolg van de vele Vlaamsgezinde boegbeelden die er, te beginnen met Jan-Frans Willems, hun laatste rustplaats vonden.

Dag van het Vlaamse Lied

Jan Dewilde

De Dag van het Vlaamse Lied (1953-1957) was een jaarlijks zangfeest van katholieke organisaties als alternatief voor en uit onvrede met het Vlaams Nationaal Zangfeest en het Algemeen Nederlands Zangverbond.

De Kapel

Laetitia Jansseune / Luc Vandeweyer

De Kapel (1890-?) was een vergaderplaats in Antwerpen van Vlaamsgezinde jongeren. Er vonden kunstavonden, lezingen en vormingscycli plaats.

Eerste Wereldoorlog

Antoon Vrints

De Vlaamse beweging is fundamenteel getekend door de Eerste Wereldoorlog. De oorlog maakte een verregaande democratisering onafwendbaar, met wezenlijke gevolgen voor het politieke draagvlak en de praxis van de flaminganten.

Festival van Vlaanderen

Francis Maes

Het Festival van Vlaanderen ontstond in 1958 en promootte verschillende kunstvormen, maar vooral klassieke muziek, op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Het festival speelde een rol in de culturele emancipatie van Vlaanderen.

Folies-Bergère

Ciel Vroman

De Folies-Bergère was oorspronkelijk een Franstalig operettetheater en later een Vlaamse volksschouwburg gelegen aan de Kruisvaartenstraat in Brussel. Er werden vooral Nederlandstalige operettes, revues en variétéspektakels opgevoerd.

Groot-Kempische Cultuurdagen

Iris Steen

De Groot-Kempische Cultuurdagen werden jaarlijks gehouden in Hilvarenbeek (1946-1971) om Vlamingen en Nederlanders dichter bij elkaar te brengen.

Guldensporenslag

Tom Verschaffel

De Guldensporenslag was een veldslag op de Groeningekouter nabij Kortrijk op 11 juli 1302. Hierbij werd het Franse ridderleger verslagen.

Interpellatie van de drie Van's

Nico Van Campenhout

De Vlaamsgezinde katholieke parlementsleden Frans van Cauwelaert, Alfons van de Perre en Aloïs van de Vyvere interpelleerden in mei 1919 de regering van nationale unie over de taaltoestanden in België in het algemeen en in het leger in het bijzond

Marsen op Brussel

Henk Cuypers

De Mars(en) op Brussel waren twee flamingantische massabetogingen die in Brussel op 22 oktober 1961 en 14 oktober 1962 werden georganiseerd.