Encyclopedie

Activisme

Matthijs de Ridder / Antoon Vrints

Het begrip activisme verwijst naar de fractie van flaminganten die tijdens de Eerste Wereldoorlog bereid was om politiek of anderszins samen te werken met de Duitse bezetter en financiële, organisatorische of infrastructurele hulp te aanvaarden.

Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus (AVV-VVK)

Lieve Gevers

Deze leuze werd in 1881 gelanceerd door Frans Drijvers in het scholierentijdschrift De Student.

Amnestie

Luc Huyse / Luc Vandeweyer

Amnestie na de Eerste Wereldoorlog

Antoon Vrints

Na de Eerste Wereldoorlog ontstond als reactie op de bestraffing van de activistische collaboratie een Vlaamsgezinde amnestiebeweging, waarin Vlaams-nationalisten sterk vertegenwoordigd waren en die vaak een anti-Belgisch karakter droeg.

Amnestie na de Tweede Wereldoorlog

Luc Huyse

Amnestie: begripsomschrijving

Luc Huyse / Luc Vandeweyer

Breidel en De Coninck

Tom Verschaffel

Jan Breidel en Pieter de Coninck waren volksleiders in de vroege 14de eeuw. Door de Vlaamse beweging werden ze later vereerd als helden van de vrijheidsstrijd en het Vlaamse verzet tegen de Franse overheersing.

Collaboratie

Bruno De Wever

Collaboratie verwijst naar de samenwerking met de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog, in casu van het Vlaams-nationalisme en een deel van de Vlaamse beweging.

Drie Kraaiende Hanen

Ruben Mantels

De ‘drie kraaiende hanen’ was de benaming voor de drie volksvertegenwoordigers die in 1910-1911 over de partijgrenzen heen een campagne voor de vernederlandsing van de Rijksuniversiteit Gent lanceerden.

Geschiedenis van de Vlaamse beweging

Bruno De Wever

Het ontstaan en verdwijnen van gemeenschappen is het gevolg van een complex geheel van onbewuste en bewuste processen.

Geschiedenis van Vlaanderen

Marnix Beyen / Marc Boone / Jelle Haemers / René Vermeir

Vlaanderen heeft in de geschiedenis minstens drie verschillende betekenissen gehad: een middeleeuws graafschap, een pars pro toto voor de Lage Landen en het Nederlandstalige gedeelte van België.

Kerels

Tom Verschaffel

Kerels is een naam die werd gegeven aan de middeleeuwse bewoners van Kust-Vlaanderen, die als een volk van vrije boeren werden beschouwd. In de Vlaamse beweging werden ze een begrip en symbool voor strijdlust.

Kerk

Lieve Gevers

De verhouding tussen Kerk en Vlaamse beweging vertoont historisch een tweevoudig beeld.

Koningskwestie

Herman Van Goethem

Constitutioneel, politiek en maatschappelijk vraagstuk rond de persoon en de houding van koning Leopold III tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Priester-dichters

Geert Buelens

Als verspreiders van het woord speelden priester-dichters als Guido Gezelle, Cyriel Verschaeve en Anton van Wilderode een belangrijke rol binnen de behoudend katholieke grondstroom van de Vlaamse beweging.