Encyclopedie

Belgische Revolutie

Els Witte

De Belgische Revolutie is de naam van de opstand van 1830-1831 in de zuidelijke provincies van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden van koning Willem I. De opstand leidde tot de splitsing van het land en het ontstaan van België.

Bormsverkiezing

Nico Van Campenhout

De Bormsverkiezing – de verkiezing van de onverkiesbare, in de gevangenis verblijvende ex-activist August Borms tot Kamerlid bij tussentijdse verkiezingen in 1929 – was een politiek feit dat mee bijdroeg tot de wettelijke vastlegging van de eental

Eerste Wereldoorlog

Antoon Vrints

De Vlaamse beweging is fundamenteel getekend door de Eerste Wereldoorlog. De oorlog maakte een verregaande democratisering onafwendbaar, met wezenlijke gevolgen voor het politieke draagvlak en de praxis van de flaminganten.

Guldensporenslag

Tom Verschaffel

De Guldensporenslag was een veldslag op de Groeningekouter nabij Kortrijk op 11 juli 1302. Hierbij werd het Franse ridderleger verslagen.

Interpellatie van de drie Van's

Nico Van Campenhout

De Vlaamsgezinde katholieke parlementsleden Frans van Cauwelaert, Alfons van de Perre en Aloïs van de Vyvere interpelleerden in mei 1919 de regering van nationale unie over de taaltoestanden in België in het algemeen en in het leger in het bijzond

Marsen op Brussel

Henk Cuypers

De Mars(en) op Brussel waren twee flamingantische massabetogingen die in Brussel op 22 oktober 1961 en 14 oktober 1962 werden georganiseerd.

Putsch van Vilvoorde

Bruno De Wever

De ‘Putsch van Vilvoorde’ was een mislukte paleisrevolutie in de Nationaal-Socialistische Jeugd Vlaanderen (NSJV), die plaatsvond op 14 juni 1942 en gericht was tegen de Groot-Duitse compromissen van de collaboratiepolitiek van het Vlaamsch Nation

Tweede Wereldoorlog

Nico Wouters

De Tweede Wereldoorlog werd in Vlaanderen getekend door de onvoorwaardelijke collaboratie van het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV).

Vliegtochten

Sam Van Clemen

Vliegtochten was een naam die door leden van de Frontbeweging werd gegeven aan Vlaamsgezinde en propaganda- en protestacties, waarbij Vlaamse soldaten zich achter het front snel verplaatsten teneinde in het geheim hun verboden slagzinnen aan te br

Wereldtentoonstelling van 1958

Nico Van Campenhout

Naar aanleiding van de ondervertegenwoordiging van Nederlandstaligen bij de organisatie van de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel ontstond commotie vanuit het flamingantische middenveld.

Willem van Oranjeherdenking

Pieter Van Hees

In 1933 organiseerde het Dietsch Studentenverbond (DSV) opvallende evenementen ter herdenking van het vierde eeuwfeest van Willem van Oranje's geboorte op 17 april.

Zwartberg

Nick Nemsdael / Winne Gobyn

Zwartberg (1966) was een sociaal conflict naar aanleiding van de sluiting van de Limburgse steenkoolmijnen.

Zwarte Zondag

Maxime Vandenberghe

“Zwarte zondag” was de benaming voor de doorbraak van het Vlaams Blok (VB) bij de Kamer- en Senaatsverkiezingen van 24 november 1991.

Zwijgende voettocht door het slagveld van Peene

Nico Wouters

De Zwijgende voettocht door het slagveld van Peene (1977-) herinnerde jaarlijks aan deze slag op 11 april 1677.