Encyclopedie

Activisme

Matthijs de Ridder / Antoon Vrints

Het begrip activisme verwijst naar de fractie van flaminganten die tijdens de Eerste Wereldoorlog bereid was om politiek of anderszins samen te werken met de Duitse bezetter en financiële, organisatorische of infrastructurele hulp te aanvaarden.

Amnestie

Luc Huyse / Luc Vandeweyer

Amnestie na de Eerste Wereldoorlog

Antoon Vrints

Na de Eerste Wereldoorlog ontstond als reactie op de bestraffing van de activistische collaboratie een Vlaamsgezinde amnestiebeweging, waarin Vlaams-nationalisten sterk vertegenwoordigd waren en die vaak een anti-Belgisch karakter droeg.

Amnestie na de Tweede Wereldoorlog

Luc Huyse

Amnestie: begripsomschrijving

Luc Huyse / Luc Vandeweyer

Belgische Revolutie

Els Witte

De Belgische Revolutie is de naam van de opstand van 1830-1831 in de zuidelijke provincies van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden van koning Willem I. De opstand leidde tot de splitsing van het land en het ontstaan van België.

Blockhuys, Jozef

Frank Simon

Jozef Blockhuys (1825-1907) was in Brussel als militante flamingant betrokken bij tal van organisaties. Ook was hij de auteur van een aantal Nederlandstalige leerboeken, toneelstukjes voor kinderen, novellen en gedichten.

Bormsverkiezing

Nico Van Campenhout

De Bormsverkiezing – de verkiezing van de onverkiesbare, in de gevangenis verblijvende ex-activist August Borms tot Kamerlid bij tussentijdse verkiezingen in 1929 – was een politiek feit dat mee bijdroeg tot de wettelijke vastlegging van de eental

Bourgeois, Nicolas

Pieter Jan Verstraete

Nicolas Bourgeois (1896-1982) was een Frans-Vlaamse voorman en federalistisch denker. Hij was de rechterhand van Jean-Marie Gantois in het Vlaamsch Verbond van Frankrijk.

Breidel en De Coninck

Tom Verschaffel

Jan Breidel en Pieter de Coninck waren volksleiders in de vroege 14de eeuw. Door de Vlaamse beweging werden ze later vereerd als helden van de vrijheidsstrijd en het Vlaamse verzet tegen de Franse overheersing.

Brussel

Rudi Janssens / Els Witte / Joost Vaesen / Machteld De Metsenaere / Dimokritos Kavadias / Ann Mares

In de geschiedenis van de Vlaamse beweging speelde Brussel een unieke rol vanwege haar hoofdstedelijke functies, economische aantrekkingskracht en als symbool van verfransing, die zich vooral in en rond de hoofdstad concentreerde.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Redactie

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd opgericht in 1989. Het wordt bestuurd door de Brusselse Hoofdstedelijke Raad en de Brusselse regering.

Cézembre

Karla Vanraepenbusch

Cézembre was tijdens de Eerste Wereldoorlog een strafkamp van het Belgische leger.

Collaboratie

Bruno De Wever

Collaboratie verwijst naar de samenwerking met de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog, in casu van het Vlaams-nationalisme en een deel van de Vlaamse beweging.

Commissie Goddijn

Véronique Laureys

De Commissie Goddijn werd in januari 1934 bij Koninklijk Besluit opgericht om de amnestiemaatregelen voor ambtenaren te onderzoeken.